Forklaring av koloskopi

HVA ER EN KOLOSKOPI?

En koloskopi er en undersøkelse hvor det benyttes et smalt, fleksibelt kamera kalt et endoskop til å se på slimhinnen i tykktarmen.

En koloskopi utføres for å undersøke den innvendige siden av tarmen for å se om det finnes abnormaliteter, som krever ytterligere undersøkelser.

HVORDAN FOREGÅR EN KOLOSKOPI?

Et par dager før undersøkelsen skal du ta et tarmtømmingsmiddel som tømmer tarmen. Du vil motta informasjon om dette fra din lege eller sykepleier. Du vil også motta en liste over matvarer og drikkevarer som du må unngå å innta før koloskopien.

Før undersøkelsen kan du bli tilbudt et beroligende middel og smertestillende, slik at du slapper av og har det så behagelig som mulig under undersøkelsen.

Under undersøkelsen vil legen be deg om å ligge på siden (som regel venstre side) og bøye knærne. Legen vil deretter utføre en innvendig undersøkelse med fingeren, før endoskopet føres inn.

Legen kan så undersøke innsiden av tarmen.

For å forbedre synligheten kan legen pumpe inn luft i tarmen via endoskopen, for å blåse den litt opp og gjøre det enklere å se innsiden.

HVORDAN UTFØRES KOLOSKOPIEN?

Legen vil forsiktig føre endoskopet opp gjennom tarmen og forsiktig vri spissen for å følge formen til tarmen. Et lys i enden av endoskopet lyser opp tarmoverflaten, og kameraet sender bildene til en skjerm.

En koloskopi tar vanligvis mellom 30 og 45 minutter. Hvis legen din mener at det er nødvendig kan han/hun fjerne polypper eller ta en biopsi under undersøkelsen.

Etter undersøkelsen kan det ta opptil 60 minutter før virkningen av det beroligende middelet har gått ut av kroppen. Du kan føle oppblåsthet og ubehag som følge av luften i tarmen. Du skal ikke føle deg flau over å prompe enten under eller etter undersøkelsen. Dette vil lindre følelsen av oppblåsthet og eventuelle magesmerter.

Du vil kanskje føle deg ør dersom du har fått et beroligende middel, og du kan derfor ikke selv kjøre hjem.

HVORFOR ER TARMTØMMING SÅ VIKTIG?

Før en koloskopi er det viktig at tarmen er helt tømt, slik at legen kan undersøke den.

Hvis tarmen ikke er helt ren, øker det risikoen for at legen overser abnormiteter, og at undersøkelsen derfor må gjentas på et senere tidspunkt.

HVA HVIS DU TAR MEDISINER?

Du kan ta de fleste medisiner helt til dagen for koloskopien. Informer legen din om eventuelle medisiner du tar, spesielt aspirinprodukter, giktmedisin, antikoagulerende midler (blodfortynnende medisin som f.eks. warfarin gller haparin), copidogrel, insulin eller jernprodukter. Husk også å nevne eventuelle allergier overfor medisiner.